Route

route2016De Dam tot Dam Wandeltocht biedt de deelnemers een vijftal aantrekkelijke routes over 5, 10, 20, 27 en 42 km. Afstanden voor zowel de recreatieve wandelaar als voor de wandelaar die een grotere uitdaging zoekt.

Route informatie 5 km FriendshipWalk

De start en finish zijn in het Dam tot Dam Park in Zaandam, de centrale ontmoetingsplaats waar deelnemers en supporters van alle sportieve Dam tot Dam evenementen samenkomen. De route neemt je mee door een groene omgeving, waaronder het water de Gouw en recreatiegebied de Jagersplas met zijn vele kleine stranden en wandelpaden. Onderweg hebben we verschillende spelletjes uitgezet waar je samen met je Buddies veel plezier aan kunt beleven, zoals een vossenjacht, strandbalspel en bananenschil werpen!

Route informatie 10 km

Je start in het Dam tot Dam Park in Zaandam. Via de Panneroodstraat loop je naar het Darwinpark. Het zuidelijke deel van het Darwinpark staat in het teken van natuur en educatie, hier vind je onder andere een schooltuinencomplex, de kinderboerderij Darwinpark en Natuurmuseum E. Heimans. Daarnaast zijn er langs het Noord-Zuidpad vier thematuinen (bostuin, moerastuin, grastuin en watertuin) met kunstwerken, ontworpen door Kees Bierman. Hierna wandel je naar de Noorder IJ- en Zeedijk, waar de route aansluit op het parcours van de 20, 27 en 42 km wandelaars. Via de haven van Zaandam en langs de Zaan vervolg je samen met hen de route. Kort voor de finish kunnen alle deelnemers nog even afwijken van de route om een bezoek te brengen aan het Czaar Peterhuisje. De finish is in het Dam tot Dam Park in Zaandam, waar je met muziek wordt verwelkomd.

Route informatie 20 km

Je vertrekt vanaf de Dam met bezienswaardigheden als het Paleis op de Dam, de Nieuwe Kerk en het Nationaal Monument. Na passage door de karakteristieke Amsterdamse volkswijk de Jordaan en langs de Amsterdamse grachten, steek je het IJ over met het Buiksloterwegveer. Deze pont vaart volgens de reguliere dienstregeling. Het is dus mogelijk dat je even moet wachten. De organisatie vraagt hiervoor begrip. Via het Florapark komen de routes van de 20, 27 en 42 km samen bij de Buiksloterbrug. Op deze plek met haar authentieke houten Zaanse huizen, kom je terecht op het parcours van de Dam tot Damloop, wat je grotendeels blijft volgen tot en met de sfeervolle Dam in Zaandam. Er wordt alleen even van dat parcours afgeweken om langs de haven van Zaandam aan de Zaan te wandelen. De finish is in het Dam tot Dam Park in Zaandam, waar je met muziek wordt verwelkomd.

Route informatie 27 km

Je vertrekt vanaf de Dam met bezienswaardigheden als het Paleis op de Dam, de Nieuwe Kerk en het Nationaal Monument. Hierna maak je kennis met het bruisende centrum van Amsterdam. Langs grachten, zeventiende-eeuwse herenhuizen, het Scheepvaartmuseum en vele knusse straatjes in het centrum wandel je via de Indische buurt naar de Amsterdamsebrug. Het IJ wordt overgestoken via de Schellingwouderbrug. Hierna loop je via Schellingwoude en Nieuwendam naar Amsterdam-Noord. Bij de Buiksloterbrug ontmoet je de wandelaars van de 20 km. Op deze plek met haar authentieke houten Zaanse huizen, kom je terecht op het parcours van de Dam tot Damloop, wat je grotendeels blijft volgen tot en met de sfeervolle Dam in Zaandam. Er wordt alleen even van dat parcours afgeweken om langs de haven van Zaandam aan de Zaan te wandelen. De finish is in het Dam tot Dam Park in Zaandam, waar je met muziek wordt verwelkomd.

Route informatie 42 km

Je vertrekt vanaf de Dam met bezienswaardigheden als het Paleis op de Dam, de Nieuwe Kerk en het Nationaal Monument. Hierna maak je kennis met het bruisende centrum van Amsterdam. Langs grachten, zeventiende-eeuwse herenhuizen, het Scheepvaartmuseum en vele knusse straatjes in het centrum wandel je via de Indische buurt naar de Amsterdamsebrug. Het IJ wordt overgestoken via de Schellingwouderbrug, hierna wandel je een lus door Waterland. Over de Waterlandse Zeedijk waar je uitkijkt over het Kinselmeer en Markermeer. Aantrekkelijke dorpjes als
Durgerdam en Ransdorp zijn ook in deze landelijke route opgenomen. Hierna sluit je aan op de route van de 27 km en loop je via Schellingwoude en Nieuwendam naar Amsterdam-Noord.
Bij de Buiksloterbrug ontmoet je de wandelaars van de 20 km. Op deze plek met haar authentieke houten Zaanse huizen, kom je terecht op het parcours van de Dam tot Damloop, wat je grotendeels blijft volgen tot en met de sfeervolle Dam in Zaandam. Er wordt alleen even van dat parcours afgeweken om langs de haven van Zaandam aan de Zaan te wandelen. De finish is in het Dam tot Dam Park, waar je met muziek wordt verwelkomd.

GPS-tracks

De routes worden uitgepijld en alle deelnemers ontvangen per post een routekaart. Daarnaast vind je hier de GPS-tracks.

Mis niets en ontvang het laatste wandelnieuws

Schrijf je in voor de nieuwsbrief